Nadat jij je profiel compleet hebt gemaakt volgt er nog één stap voordat jij aan de slag kan: de kick-start call. Zorg dat je voor het gesprek goed op de hoogte bent van de verantwoordelijkheden van een freelancer, want anders kan het zo zijn dat we je nog een keertje terugsturen om jezelf opnieuw in te lezen. Tijdens dit gesprek bespreken wij met jou relevante onderwerpen over het freelancen en de werking van ons platform.


Om jou op weg te helpen hebben we in onderstaand artikel alle belangrijke zaken op een rijtje gezet:


#EigenBaas


Wanneer je start met freelancen ben jij je eigen baas. Dat geeft veel vrijheid want jij kan namelijk zelf bepalen waar, wanneer, voor wie en voor welk tarief jij werkt. Zo kun je telkens ergens anders aan de slag, lekker afwisselend. Maar er komen ook wat verantwoordelijkheden bij kijken. Je werkt namelijk voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een dienstverband. Er is dus geen baas die dingen zoals, belastingen, pensioen en ziekte voor je regelt. Zo heb je zelf de verantwoordelijkheid over je financiën en administratie. Het tarief voor de klus, dat wordt weergegeven in de app, is exclusief btw en inclusief alle andere kosten zoals reiskosten of verblijfkosten.


Wat moet je verder nog regelen?


1. Een btw-id


Wanneer je start met freelancen, start jij je eigen onderneming en ben je verplicht om een btw-id aan te vragen. De eerste drie klussen mag je zonder btw-id werken, daarna word je account tijdelijk geblokkeerd, totdat je jouw btw-id hebt ontvangen en ingevuld hebt in de app. Wil je een blokkade voorkomen, vraag dan zo snel mogelijk een btw-id aan. Dit kan namelijk zo'n twee weken duren. Een btw-id aanvragen kan op twee manieren:


  • Via de Belastingdienst: dit is gratis en duurt ongeveer twee weken.
  • Via de Kamer van Koophandel: dit kost je €51,95. Je KVK-nummer ontvang je direct bij inschrijving. Binnen ongeveer twee weken ontvang je bericht van de Belastingdienst over je btw-id. 


Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel ben je ook ingeschreven in het handelsregister. Als je voldoet aan het urencurriculum van 1225 uur per jaar, kun je gebruik maken van een aantal voordelen. Zo kan je een zakelijke rekening openen, verzekeringen afsluiten en heb je recht op een aantal belastingvoordelen.


Lees hier alles over het aanvragen van een btw-id.


2. Belastingaangiftes


Als je in het bezit bent van een btw-id ben je ook belastingplichtig. Je krijgt te maken met twee verschillende belastingen:


  • De inkomstenbelasting: deze aangifte doe je één keer per jaar voor 1 mei. Je betaalt dan belasting over al je inkomsten van het voorgaande kalenderjaar. Let op: wanneer je in loondienst werkt, draag je gedurende het jaar belasting af, maar wanneer je werkt als freelancer is dit niet het geval. Houd er dus rekening mee dat je bij de inkomstenbelasting nog belasting zal moeten betalen. 
  • De omzetbelasting (ofwel btw-aangifte): deze aangifte doe je ieder kwartaal. Je ontvangt op jouw facturen 21% btw en die draag je bij de omzetbelasting weer af aan de Belastingdienst. Ook mag je de btw die jij hebt betaald voor je zakelijke kosten terugvragen. Let op: ook wanneer jij geen btw hebt ontvangen in het betreffende kwartaal moet je dit alsnog aangeven met €0.


Lees hier meer over de belastingaangiftes of bekijk onze whitepapers.


3. De Kleineondernemersregeling (KOR)


Sinds januari 2020 is er een nieuwe Kleineondernemersregeling (KOR). Met de KOR kan jij een vrijstelling krijgen voor de omzetbelasting wanneer je minder dan €20.000 per kalenderjaar verdient. Dit betekent dat jij geen btw meer zal ontvangen en het ook niet meer kan terugvragen, wat een hoop administratief werk scheelt. Als je je wilt aanmelden voor de KOR kan dat via de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je je minimaal vier weken voor het nieuwe kwartaal ingaat, aanmeldt. De KOR regeling leg je vast voor drie jaar.


Lees hier meer over de KOR


4. Verzekeringen en pensioen


In Nederland hebben zelfstandig werkenden de vrije keuze om zich te laten verzekeren. Maar bij YoungOnes vinden we dat alle werkenden, ongeacht welke werkvorm dan ook, beschermd moeten zijn tegen ongevallen of indien er sprake is van schade/letsel aan eigendommen van derden. In samenwerking met Collective Benefits hebben wij er dus voor gezorgd dat je voor klussen via YoungOnes kosteloos verzekerd bent voor aansprakelijkheid en ongevallen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt niet gedekt en zou je eventueel nog zelf af kunnen sluiten, mocht je dat willen. 


Lees hier meer over de kosteloze verzekeringen (ongevallen en aansprakelijkheid) via YoungOnes en je pensioen.


5. Wat moet ik doen als ik niet kan werken?


Als je staat ingepland voor een klus, maar je kunt last minute (buiten de annuleringstermijn) toch niet werken, dan dien jij zelf vervanging te regelen. Als je niet op komt dagen bij de klus en je geen vervanging hebt geregeld, heeft dat een aantal gevolgen:


  • Je account wordt op non-actief gezet en je kunt dus niet meer reageren op klussen.
  • Je account kan opnieuw geactiveerd worden (mits YoungOnes anders besluit) door het betalen van een borg.


Je betaalt dan een borg van €100,-. Zodra we de borg ontvangen hebben wordt jouw profiel vrijgegeven en kun je weer aan de slag. De borg kan je vervolgens terugverdienen door binnen een half jaar drie klussen succesvol te hebben afgerond. Lukt dit niet, dan wordt binnen een half jaar de borg automatisch terugbetaald. Let wel op: heb jij binnen een jaar vijf NOKD meldingen gehad zonder geldige reden, dan wordt jouw profiel voor een jaar geblokkeerd. 


Lees hier meer over het annuleringsbeleid


Ben jij overal van op de hoogte? Plan dan een kick-start call in via de link in de mail. Heb je de mail niet ontvangen? Klik hier om alsnog een kick-start call in te plannen.